Entrevista al Teatre de Bescanó

Ja fa temps que estem manifestant el nostre total desacord amb l’I.V.A. Doncs no n’hi ha prou amb queixar-se, i vam veure com festivals com el Còmic de Figueres o el Teatre de Bescanó van posar-hi remei. Vendre articles amb un caire no cultural (IVA molt més reduït que aquell 21%) i regalar entrades ha estat la solució.

Quim Marcé i les famoses pastanagues

El teatre ens ha ajudat a veure com realment avui en dia la cultura comença a ser una activitat que volen sigui exclusiva i que s’hagin de buscar maneres poc normals per a difondre-la. Hem volgut entrevistar-los per saber de primera mà què ha significat per ells i també per coneixer aquest equipament cultural ara més conegut a la província. Les preguntes han estat respostes per Quim Marcé, el seu director. Aquí en teniu el resultat:

  • Ens podeu explicar concretament aquest fenomen de les pastanagues?

Tot va començar just el dia que ens van donar la noticia que el govern espanyol pujava l’iva cultural del 8 al 21%. Això vol dir el final per a moltes companyies o locals que es dediquen a les Arts Escèniques. És per això que varem pensar una manera per queixar-nos i esquivar aquest nou iva. La solució passava per no vendre entrades, haviem de vendre alguna cosa que tingues un iva més baix, com el cas de les hortalises que estàn al 4%. I així va agafar forma… nosaltres vendriem pastanagues i regalariem entrades. Al ser un regal no te iva.

  • Podem comptar amb l’IVA 21% com el detonant d’aquesta manera d’oferir els esdeveniments culturals del Teatre? S’esgoten les pastanagues?

Sí, el 21% va ser el detonant i el dia que es va fer la queixa, només ho hem fet una vegada, es van esgotar les pastanagues.

  • Què té el Teatre de Bescanó que no tinguin els altres, més enllà de les pastanagues?

Home, jo crec que té una bona programació, molta dedicació i proximitat amb la gent.

El teatre té molta dedicació i proximitat amb la gent / no estirem mai més la ma que la màniga…

  • Esteu a Bescanó, però cada cop més presents arreu de la província i ens atreviríem a dir Catalunya com a equipament cultural important. Quin és el camí a partir d’ara?

Doncs ara mateix, firmariem seguir el mateix camí. No ens cal créixer més, però tampoc volem frenar. Com està funcionant ara, ja ens va be.

  • L’oferta cultural del teatre inclourà esdeveniments cada cop més importants, o seguirà un camí semblant a l’actual en quant a tipus de productes culturals?

Això ho veurem sobre la marxa. No estirem mai més la mà que la màniga… si es poden portar esdeveniments importants es portaran només si es poden assumir.

  • Anem al que ens interessa més a nosaltres, la música. Com valoreu oferir concerts i musicals al vostre teatre?

Dins la nostra programació hi ha una part molt important de música. No diré que estem al 50% de teatre i 50% de música, però quasi. Funcionem tant de teatre com d’auditori.

  • Com es trien els grups musicals que vindran, i la proporció d’aquests respecte les obres de teatre?

No tenim establerts un tant per cent. Això es va fent d’una manera o una altra, depenent del moment, la oferta…

Façana del teatre de Bescanó

  • Vau assistir al congrés ISPA (Associació Internacional per les Arts Escèniques) de Nova York, un dels més importants del món. Què va significar aquella ovació? Ens podeu comentar una mica com va anar? 

Ens va sorpendre tot plegat. Primer que ens facin anar als Estats Units. Allà hi havien deferents conferències, però pel que varem poder veure la nostra va interessar molt perquè l’auditori estava ple. Ens van interrompre sis vegades pels aplaudiments. Crec que ens van veure com David i Goliat. Ens veuen com un teatre petit que lluita a favor de la cultura, més enllà de pastanagues i iva.

  • Què podem veure en el futur al teatre de Bescanó? Alguna novetat que podria ser anunciada en breus (especialment en quant a programació)?

Ara mateix hem començat el primer semestre i d’aqui a un mes aproximadament començarem a preparar el segon semestre. Ara mateix no tenim res en ment, ara el que fem és pair totes les pastanagues d’aquests dies.

  • Moltes gràcies per respondre les nostres preguntes d’avançat, creiem que una mica de cultura i gestions com la vostra (més personalment meva, estudio un màster en Turisme Cultural) són un element important en la situació actual i la cultura catalana.

Moltes gràcies per pensar en nosaltres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s