Entrevista a… Brams

2010. S’inicia una gira de Brams després d’un silenci convertit en altres projectes com Mesclat o Aramateix. La gira té un èxit aclaparador i els berguedans decideixen tornar a ser banda en actiu. 2011. Surt el primer disc després del retorn Oferta de diàleg. Tres anys després, si seguim l’actualitat política catalana (qui no ho faci viu en un indret incomunicat), ja hem esgotat tot el diàleg possible i arriba Anem tancant les portes a la por. Francess Ribera, David Rosell, Xevi Vila, Pere Borralleras, Jordi Castilla, Guillem Vernis i Sergi Beringues continuen amb la incorporació d’un joc de vents que dóna un aire ben fresc i celebrat pels seguidors (ara ja incorporant la nova fornada del jovent català).

2048_1436786798brams_alex_carmona-2.jpg

Aprofitem aquest retorn per a entrevistar la millor banda reivindicativa que ha parit Catalunya en molts anys. Està clar que quan el concert de comiat abans del retorn va acabar amb la cançó Sempre més, es guardaven un as a la màniga.

 • Pregunta obligatòria pels nous fans de Brams: què era Brams abans del retorn de 2010 i què és ara? Vau tornar per l’èxit de la gira 2010 o també per la situació política?

Vam tornar perquè es va ajuntar tres factors: seguiem tenint coses a dir i Brams ens tornava a semblar una eina vàlida per fer-ho; s’havien incorporat al grup una generació nova de públic jove i sobretot ens en moríem de ganes. 

Tenim por de moltes coses, no som herois de res

 

 • Com són els fans de Brams? Quins són els que més especials us fan sentir quan aneu de gira?

De totes les generacions que s’han anat incorporant al llarg d’aquests vint-i-quatre anys. Des de dalt de l’escenari se sol veure la gradació de més joves a més grant al llarg de la platea. Ens fa sentir bé la gent que canta les cançons, és clar, és la màxima expressió de complicitat que es pot establir, però també ens fascinen les persones més grans, fins i tot més grans que nosaltres, que passen per allà, ens veuen paren l’orella i es queden. Aquests darrers ens fan sentir com si estiguéssim encara començant perquè et trobes, de cop, venent grup a algú. 

 • Anem tancant les portes a la por té la temàtica habitual de les lletres de Brams, però conté elements interessants com una cançó que parla de l’aigua i una fantàstica crítica del món del futbol. Teniu por d’alguna cosa, a aquestes alçades?

Tenim por de moltes coses, com tothom, no som herois de res. Fem el paper que ens hem assignat, d’opinió, de difusió d’idees, d’oci, amb tota la modèstia i sense voluntat de cap eternitat, cedim aquest honor a les causes que defensem.

 • Vau regalar dues cançons abans de que sortís el disc, vau oferir gratuïtament als fans 3 cançons noves: Agafada pels ous, Esperava aquest moment i una nova versió de Vull per demà. Com és que només la segona ha estat inclosa en el nou disc?

Agafada pels ous és una versió de Clerkenwell Polka de Madness, hauria comportat problemes amb la seva editorial. La nova Vull per demà no ens ho vam ni plantejar.

 • La temàtica de les vostres lletres ha tingut un caire reivindicatiu que sempre ha estat rebut per l’altre bàndol d’una manera que algun cop us deu haver sorprès. Quina és, si es pot explicar, la pitjor conseqüència que han provocat les vostres cançons?

Vam ser declarats oficialment persones non grates per Les Corts del País Valencià.

 • A les lletres també tot sovint parleu de crítica social, revolució, justícia social… Com creieu que ho podem assolir? Serà amb la independència o més tard?

La independència ha de ser un pas definitiu en aquest sentit. Voler-ho tot no vol dir que si no ho podem aconseguir tot simultàniament ja no valgui la pena lluitar-hi.

 • Com veieu la situació de la música catalana actual, en especial la del rock reivindicatiu actualment, quan tenim bandes com Manel o els Amics de les Arts buits de contingut polític?

Indubtablement el nou moviment del pop català pretén, amb les seves cançons, estimular emocions diferents a les que pretenem nosaltres. En això, res a dir  —només faltaria!—, que cadascú foti el que vulgui. Ara, una altra cosa és que ens agradi o no.

La llibertat és una cosa que no s’atrapa a ella mateixa

 

 • Què us falta o voleu dir amb la vostra música i lletres? Teniu pensat fer algun canvi d’estil?

En aquests moments, res. Quan acabes de fer un disc t’has buidat del tot. En les cançons que formen part del disc i en les que han quedat desartades. Però com sempre l’entorn canviarà i hi haurà noves coses a dir.

Pel que fa a l’estil no tenim cap intenció de moure’ns d’allà on som, anirem buscant la contextualització en el què expliquem, no en com ho expliquem.

 • Portem molts discos d’en Titot (Francesc Ribera, cantant de la banda) amb cançons amb anhels de llibertat. Té una data prevista Brams d’arribar a aquesta llibertat? Seguirà existint Brams quan s’hi arribi?

Possiblement la llibertat no tindrà una data. Possiblement la llibertat és una cosa que no s’atrapa a ella mateixa i que sempre necessita anar més enllà. La llibertat és el camí cap a una llibertat a la qual mai no s’arriba del tot.

 • En quina mesura segueixen en actiu els projectes paral·lels dels components de Brams?

En David Segueix amb els Dept. Però amb poca activitat. Mesclat també té una activitat molt escassa, per no dir nul·la. Ara estem centrats en Brams, que porta molta feina.

 • El món de la música ha canviat sens dubte des que vau començar a fer música. Heu enfocat la nova gira oferint l’entrada amb el disc per un preu econòmic. El vostre disc es pot descarregar gratuïtament des de la pàgina web oficial. Quines altres maneres de seguir en el món de la música utilitza Brams per arribar als fans?

No ho hem triat nosaltres. És on ens ha dut la desaparició de la indústria discogràfica i la desprofessionalització de la música que ha comportat el fet que la gent vulgui cultura sense pagar per ella. Sobrevivim, individualment i en grup.

Vegeu altres publicacions sobre Brams aquí i aquí

Anuncis

One response to “Entrevista a… Brams

 1. Retroenllaç: Selección alternativa 2014: discos (10 al 1) | L'Alternativa Musical·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s