La llista d’Eidenbenz

Ha abdicat el Borbó, que té uns quants títols nobiliaris i uns 2.300 milions. Internet i els Whatsapps en van plens. No cal rumiar gaire per saber la raó de fer-ho en aquests moments: la imatge de la Casa Reial i l’inevitable procés sobiranista del nostre país. Jo aposto que el primer motiu és aquest segon, sense tenir en compte com fa un temps que no s’aguanta els pets. Jo ja ho he confessat més d’un cop, però que quedi clar: sóc republicà i independentista. Mai he estat res diferent.

Fa ben poc vaig acabar de llegir la darrera edició de “La Maternitat d’Elna”. Llàstima que per aconseguir el llibre hagués de comprar El Periódico. I mira que llegeixo en llibre electrònic, però alguns llibres valen la pena tenir-los. Ben poc parlant amb el senyor Esteve Robleda sobre indrets del Languedoc-Rosselló va sortir Elna i la història de la Maternitat. Aprofito, avui, per desviar el tema que ens fan empassar dia sí i dia també a les notícies, cap a l’herència de la Segona República espanyola, de tots aquells que van haver de fugir per no aguantar en Paco. Per tots aquells que van acabar en una platja d’Argelers o altres camps a la Catalunya Nord, i per un indret dins d’aquell infern: un edifici a la localitat d’Elna.

I això ho faig gràcies a reescoltar aquesta cançó tant maca que ens va regalar fa un temps Joanjo Bosk (dels bentornats Zulo) en un EP de 5 cançons del seu projecte com a solista: Cançó per Elna

Per aquells que no conegueu la història, us en faré un breu resum, això sense deixar de recomanar-vos que llegiu el llibre escrit per Assumpta Montellà, i que porta el nom de la mateixa institució. Exili de la Guerra Civil. Gent de tot Espanya fuig de les tropes franquistes buscant esperança a la terra de la llibertat, igualtat i fraternitat. Però, en creuar la frontera, no es troben res del que esperaven. Un cúmul de refugiats exageradament multiplicant les expectatives dels francesos, fa que aquests decideixin crear inferns com el d’Argelers: un camp de concentració directament a la platja, només amb unes barreres i una concentració de persones que ben aviat provocarà una història digna de passar en l’Inferno escrit en la més famosa novel·la de Dante Alighieri.

La Maternitat d’Elna

Però un bon dia, arriba Elisabeth Eidenbenz, una dona suïssa que crearà una escletxa de llum i esperança per moltes dones que patien per la salut dels futurs nadons que portaven a la panxa. Una gran arma contra el 90% de mortalitat en els naixements a la platja d’Argelers i altres camps de la zona (per exemple, Sant Cebrià). No van ser pas els francesos qui van ajudar a res, Suïssa va crear una institució que va acabar trobant un edifici antic a Elna que es va reformar i va permetre a les dones dels camps donar a llum en aquell paradís entre 1939 i 1944, fins que els nazis la van tancar (i després de grans problemes amb les refugiades jueves). Però el més important: escapar, assegurar la vida dels seus fills, i una herència de memòria històrica que ha permès documentar molt bé l’exili català i espanyol. 597 nens van néixer a la Maternitat d’Elna. Els anomenats nens d’Elna.

Aquests dies de recolzament republicà, en el qual ens sumem i també exigim un referèndum a tot l’Estat Espanyol per poder decidir (dret que aquí casa nostra hem de continuar demanant) el nostre futur, aprofitem per demanar un final a aquesta imposició monàrquica, herència de Franco, que mai ens han demanat si volíem. Què vols, vam agafar el que fos per no continuar després d’una Guerra i 40 anys de dictadura.

Avui més que mai, els nens d’Elna, són el fruit més bonic que tenim de la república o simplement resistència antifranquista. Gràcies Joanjo per donar-los a conèixer amb la teva música.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s