Vivint a la Ciutat Morta; Benvinguts a la Dictadura!!!


CIUTAT-MORTA

No hay peor tiranía que la ejercida al amparo de las leyes”

Amb aquesta frase demolidora comença el magnífic documental “Ciutat morta”, recentment estrenat al Canal 33 . Va costar molt que TV3 decidís passar-lo i així i tot, per una ordre judicial, van arribar a censurar-ne 6 minuts. Perquè és tant polèmic? Què és el que fa que se l’hagin mirat 569.000 espectadors? Rècord d’audiència al Canal 33… 175.400 reproduccions a Youtube, unes quantes més a TV3alacarta. Perquè molta gent va manifestar-se la nit del 17 de gener per Barcelona reclamant que s’obrís el cas dels fets del 4F reclamant justícia? Perquè a dia d’avui la fiscalia ha advertit que els cas no és pot reobrir només per l’efecte de “Ciutat morta”? Perquè l’empresa de Segur Ibèrica ha acomiadat Silvia Villullas una de les testimonis que hi surten?

10923447_323935717805031_597026549634894297_n

De fet, l’única polèmica existent és el que mostra el documental: el saqueig d’una “democràcia” en descomposició.

Recordem breument els fets de la nit del 4 de febrer de 2006, per a qui no hagi vist el documental. En un cinema okupat, propietat de l’ajuntament de Barcelona, es van produir uns disturbis entre guàrdies municipals i els membres de la festa que s’hi duia a terme. El resultat fou un policia mort per l’impacte d’un test llençat des d’un dels balcons de l’edifici okupat. Malgrat tot, van detenir a tres persones del carrer, llatinoamericans, que no tenien res a veure amb els disturbis. Els van torturar injustament i els van portar a l’hospital del Mar. “No sé si solo fué un minuto de tortura però a mi se me hizo larguíssimo”. Allà hi havia una noia, Patrícia Heras, amb aparença física “sospitosa” i com que li van trobar un missatge en forma de clau que tampoc tenia res a veure amb els fets, la van detenir també, a ella i al seu amic. El resultat: penes de 2 a 3 anys de presó, tortura mental i el suïcidi de Patrícia Heras, després del seu alliberament preventiu. I tots ells eren innocents, perquè era evident que la mort del policia només es podia haver produït per un fort impacte al cap d’un objecte llançat des de l’aire. El pèrit mèdic ho deixava molt clar i el documental, amb un estil agosarat i trencador, mostrava proves i testimonis que només feien que corroborar aquesta hipòtesi.

54c4071145db7.r_1422133029958.0-4-660-342

Però no. Descobrir la veritat no interessa. L’ajuntament d’aleshores format per un tripartit municipal de PSC, ERC i IC-V amb Joan Clos com a Alcalde no podia admetre la seva culpabilitat en la mort del policia. Perquè independentment de qui llancés el test, el cinema okupat era de l’ajuntament i per tant, el responsable. Però van saber cobrir-se les espatlles. Tot a expenses del patiment dels innocents. Visca la nostra “democràcia”! Oi?

No vull ni pensar que haguessin dit si hagués succeït a Caracas, o a la Habana. Segur que els nostres mitjans de comunicació “públics” no tardarien en parlar de la dictadura Veneçolana o Cubana. Però ha passat aquí i sembla que no passi res. Que ens sembla estrany potser? veient com ens governa la dreta burgesa de CiU a Catalunya, el PP a l’estat Espanyol i fent balanç del desastre que fou el tripartit, què en podem esperar? Res.

TEASER_4F-1-big

No hi ha res a esperar, perquè vivim, en el pitjor dels malsons d’Orwell. Ras i curt. Diguem-ho pel seu nom: dictadura encoberta; una dictadura “perfecte” que ens fa creure en el millor dels mons o si més no, en el menys dolent on podem exercir la llibertat amb la condició de no utilitzar-la. No fos cas…

Certament, no recordo una pel·lícula com “Ciutat Morta” capaç de sacsejar les consciències de la gent i empényer-la a reclamar justícia allà on no n’hi ha. Tot plegat demostra que el cinema i l’art en general poden esdevenir una eina molt potent i pedagògica de lluita contra les injustícies del dia a dia. El qui digui el contrari, demostra no tenir sensibilitat vers la psique humana.

Espero que es reobri el cas del 4F i que es faci justícia a les víctimes. Que es vengi la mort de Patrícia Heras, que no es cap suïcidi sinó un assassinat en tota regla. Que paguin els autèntics responsables de tot plegat: el cap de la guàrdia urbana, els torturadors i els responsables polítics del moment.

10338846_763417190413751_574292789401443504_n

Però també espero que anem més enllà. Que el circ de titelles actual, supeditat al capital, caigui. Que la ciutat morta on vivim, caigui. Que la dictadura caigui. Tal i com diu un dels advocats:

No es admisible plantearse que el sistema falla, porque entonces hay que cambiar el sistema ”

Hi han moltes maneres d’aconseguir-ho. Desobeïnt les seves lleis injustes i les seves imposicions amb voluntat ferma i la unió de totes i tots. La fiscalia ha dit que no es pot tornar a investigar els fets de “Ciutat Morta”, però tard o d’hora farem justícia. Plantejant alternatives laborals des de l’economia social, les cooperatives de crèdit, les okupacions d’espais públics per evitar privatitzacions, etc. Creant alternatives de consum post-capitalista mitjançant el cooperativisme i recolzant productes eco i de Km 0. Creant consciència i recolzant mitjans de comunicació lliures i crítics i creant-ne de nous. Creant poder popular a través dels ateneus, les assemblees ciutadanes i conquerint espais municipals on començar a dissenyar, des de baix, les bases d’una revolució social que ho capgiri tot.

Captura-de-pantalla-2015-01-15-a-les-11.50.36

Resistirem a Grècia, al Kurdistan, a Veneçuela, als Països Catalans, als barris de les Ciutats Mortes i  arreu del món!!

El 4 de febrer, tothom al carrer. Endavant doncs!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s