Encirclats? – els ets i els uts

Agostino Maltese, el veneçolà al “pèndol de la mort”

El Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres ha estat en les darreres 3 edicions, a falta de valorar amb més recorregut la 4a, de gran rebuda pel públic empordanès, barceloní i francès. Concretament, al voltant de 30.000 persones han rebut en la darrera edició aquest festival. Tinguem en compte com l’enllaç amb el TGV, i la positiva ubicació al recinte firal, dotant així a la ciutat de menys congestió durant els cinc dies d’espectacles internacionals, no fan més que justificar aquesta 16a posició en festivals internacionals de circ. També té el seu mèrit que, tot i la seva llarga duració, especialment la gala final (“d’Or”), hi hagi aquesta bona rebuda pel públic autòcton, o també els més de 60 voluntaris que s’hi impliquen. Finalment, no podem oblidar-ne el fet que s’hagin fet algunes millores, com la carpa sense columnes, ja que aquesta darrera edició la sustentava una estructura metàl·lica exterior i la visibilitat era de 360º per gairebé tots els espectacles.

Però anem a pams, no tot són flors i violes. La carpa és molt gran i ofereix molts serveis, però podria tenir més d’un accés a la carpa principal, ja que per entrar i sortir amb tanta gent és un element incòmode. En quant a l’espectacle, aquest any ha tingut un figuerenc que no ha agradat massa als espectadors, jo inclòs. Es tracta de la màgia de Raül Black: s’agraeix que hi hagi Catalunya entre els països del cartell, però l’espectacle no era visible des de les zones més properes als músics i els trucs eren molt fàcils de descobrir, cosa que li treia la “màgia”.

Cavall aguantant les acrobàcies d’un dels artistes russos del festival mentre donava voltes sense parar al cercle de la carpa principal

I finalment, el pitjor d’aquesta edició: el retorn dels animals. Després d’una lesió a última hora, es va contractar a un espectacle eqüestre que, per a un servidor, va generar una lletja ombra a la bona sensació que podria haver-me aportat. El discurs en defensa del circ amb animals tampoc el vaig trobar massa encertat, ja que no emfatitzava en que era el punt de vista del senyor Genís Matabosch i la seva fundació. La incorporació d’aquest espectacle amb cavalls a última hora va fer que jo hagués pagat per anar al circ amb animals, cosa que de saber a priori no hagués fet. “Els animals estan molt ben tractats”, “hi ha certa desinformació al voltant d’aquest debat” (esperem que fos la seva sensació, no voldríem sentir-nos menystinguts els animalistes que no hi estem d’acord) i “els animals al circ porten una tradició de més de 250 anys molt arrelada a aquest espectacle” són alguns dels arguments que grosso modo es van utilitzar. Llàstima que no puguem saber el tracte que reben aquests cavalls quan no són al cercle central de la carpa. Però el que sí sabem, és que els cavalls volten per tot el món per actuar com els artistes decideixen que han d’actuar, i considerem un cert esclavatge.

Si fa un temps el senyor Raluy va dir que es parla molt dels animals al circ, però també n’hi ha als anuncis, pel·lícules, televisió, zoològics, places de braus i correbous, botigues d’animals… Cosa que va implicar que immediatament pensés: aquest home té molta raó, encara en parlem massa poc! Llàstima que ell ho digués en un altre sentit: parleu més de les altres circumstàncies perquè jo pugui seguir utilitzant animals en els meus espectacles.

Activistes animalistes davant l’ajuntament de Figueres, donant suport a la moció per fer Figueres ciutat lliure de circs amb animals, que finalment no es va aprovar

No cal dir que la meva opinió respecte al circ és indubtablement positiva, però no tant com voldria: hi ha una certa hipocresia que m’irrita. El projecte és molt enriquidor per Figueres i més enllà de la capital altempordanesa, però no sembla cedir a les queixes animalistes que ja van rebre el 2013. És cert que d’enriquiment, n’hi ha molt per la cultura i el foment d’aquesta branca artística poc valorada. Però, no n’hi ha més per uns que per altres? No podríem destinar aquells milers d’euros de l’ajuntament a altres mesures més socials per a gent molt necessitada? No podríem evitar les floritures i carpes VIP? Demà, un amic nostre, un cavall, ens rebel·larà la seva impressió del seu pas per la ciutat altempordanesa.

Anuncis

5 responses to “Encirclats? – els ets i els uts

 1. Retroenllaç: Encirclats? – Memòries d’un cavall “de circ” indignat | Pantalla Abierta·

  • Molt interessant la seva opinió, gràcies!
   Sens dubte no tot és blanc o negre, però creiem que el Tortell Poltrona no és prou contundent: no es pot introduir el debat dels animals a tot arreu on hi són presents, i ja vam començar amb les places de braus.
   Salutacions!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s