Escull comestible

Els meus reflexos no havien estat prou ràpids per esquivar aquell obrer accelerat. Em refaig de l’entrebanc i m’adono que no només n’hi ha un, sinó que són una colla els professionals dirigint-se cap a les obres d’una planta baixa de la plaça de l’ajuntament de Figueres. Fusters, lampistes, paletes, treballadors de companyies de transport, de mobles i els meus informadors preferits, els especialistes en la instal·lació de cartells. Subway Café.

Subway Cafe- Plaça de l'Ajuntament

Subway Cafe- Plaça de l’Ajuntament

No sabia per què però no m’agradava la idea. En experimentar aquesta sensació, vaig decidir identificar perquè no em convencia i escriure aquest article.

Veure l’aparició d’un altre establiment així, part d’una enorme cadena, en un lloc com aquest, em recordava a indrets on resultava difícil trobar un establiment que no formés part d’una franquícia. Un indret on es tornava complicat deixar-se portar per cafeteries i restaurants independents. Tot el que es podia trobar era uniformes, decoració, menjars, i per tant gustos iguals, fins al punt de repetir-se el mateix detergent de fregar i ambientador. Quedaven enrere locals independents amb el seu personal vestit d’una manera més o menys diferent, decoracions úniques d’acord amb l’emplaçament del local, olors característiques del menjar que s’hi serveix; presentat, ofert i servit com es fa en aquell lloc, sense cap mena d’ordre provinent de milers de quilòmetres enllà.

Em sabria molt greu que gent que visita el nostre territori caigués en la fàcil temptació de fer àpats en els mateixos establiments que a casa seva, quan un dels molts aspectes dignes de mostrar a l’exterior és la nostra gastronomia. No només això, em preocupa que molts habitants del nostre entorn freqüentin un establiment com aquest, deixant-ne de banda altres amb un llarg passat lligat a la nostra ciutat, a la nostra gastronomia i les nostres tradicions.

També em preocupa l’empenta que aquests llocs donen al rellotge, ja de per si accelerat, de la societat. M’amoïnen aspectes econòmics que desconec relacionats amb la proliferació de multinacionals en els nostres centres urbans. Però m’imagino el mateix emplaçament ocupat per una família de la zona, servint menjar del territori, ocupant a població empordanesa i sóc molt més feliç.

Passant-hi l’altre dia, amb l’establiment ja obert i l’article pràcticament acabat, recordo la història del McDonald’s d’Olot. Aquesta aldea de la Garrotxa va ser capaç de vèncer l’invasor, que al cap de pocs anys es va veure obligat a tancar les portes. Per fer-ho, es reunien tot celebrant botifarrades populars. Giro el cap i veig els replans de la botiga del costat, perfectament col·locats per trobar-se una colla i fer un bon àpat.

4 responses to “Escull comestible

 1. I després aniràs a comprar a Mercadona, Lidl i derivats. Tot bé, tot correcte.

  Per cert! Pista! No serà que el comerç de Figueres ja és tot un cau de franquícies i que, els que no ho són, han entrat en una espiral d’abusos cap al client de la qual és difícil sortir-ne? No només en el sector de l’alimentació… quan vens un tupper que val 2€ a 8€ doncs normal vendre menys i que una franquícia esperi pacientment el teu tancament per posar allà el seu local, molt més ben gestionat en quant a preus. Perquè no oblidem una cosa, el preu és el primer que crida!

  M'agrada

  • Tens tota la raó, és complicat, si no impossible, no acudir a aquestes grans superfícies…

   Tot i ser el preu una de les primeres coses que ens crida s’està demostrant que el producte proper també té una gran importància pels consumidors.

   Gràcies per les teves aportacions 😉

   M'agrada

  • Jo crec que aquí l’autor pretén mostrar que un local pertanyent a una gran cadena multinacional profana i corromp el nucli antic i històric d’una ciutat. En el cas de Mercadona o altres (tot i que com bé dius ni ell, ni tu, ni ningú escapem), parlem de superfícies localitzades de forma relativament apartada a aquest centre.
   A la Figueres que coneixem li espera un fosc futur si comencen a proliferar franquícies en la plaça de l’ajuntament o altres carrers.

   M'agrada

   • Tota la raó als dos, en el sentit que veig que pensem igual però potser no em vaig fer entendre… el que volia dir és que, potser, el problema està en una ànima errant com és l’entitat “comerç figueres” que sembla no adonar-se de quin és el problema de les botigues “detotalavida” (a banda de la fi del lloguer antic) i com corretgir-ho. Dit d’una altra manera; Figueres pot ser una ciutat turística i, potser, pots mirar d’enganyar als turistes amb els preus doncs als seus països ja solen pagar això… però de turistes no es pot viure tot l’any, no a Figueres. Potser, si han d’acabar tancant per motius merament econòmics el problema inicial és seu; d’estratègia i… fins que no es solucioni això (que impera a moltes d’aquestes botigues)… més que tancaran i més franquícies que veurem.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s