Un enginyer, un matemàtic, un psicòleg i un català discutint la probabilitat que l’assemblea de la CUP hagi acabat en empat

Això és en un bar, un enginyer, un matemàtic, un psicòleg i un català discutint la probabilitat que l’assemblea de la CUP hagi acabat en empat.

Surt l’Enginyer i diu:

Si voten 3030 persones, la probabilitat d’empat és 1/3030, és a dir: 0,033%. Pràcticament nul.

Salta el matemàtic i li replica:

Però que dius animal !!! on vas?! No home no! Per començar els vots no segueixen una distribució equiprobable sinó una distribució normal. Per exemple, si tu tires una moneda 3030 vegades, la probabilitat que surtin 1515 cares i 1515 creus és:

És a dir, aproximadament 1,45%.

Salta el psicòleg i contesta:

Però que coi dieu? No home no! No en teniu ni idea. Tants números i sembla que no sabeu res! Si us fixeu bé, podem observar que els membres que han participat en aquest estudi, vull dir assemblea, van votar en la 2a votació el següent:

  • Opció A: 1.482 a favor d’investir Mas
  • Opció B: 1.512 en contra d’investir Mas
  • Opció C: 28 investir Mas, sense acceptar pacte
  • 6 nuls i 14 vots en blanc

Per tant, en el moment de fer-se el tercer experiment, vull dir votació, i fent un anàlisi sociològic del comportament dels individus en la 2a votació, podem preveure els següents resultats:

  • Tots els que van votar (A), a menys que tinguin algun tipus de trastorn dissociatiu de la identitat, a la 3a votació tornaran a votar (A).
  • Tots els que van votar (B), a menys que tinguin algun tipus de trastorn dissociatiu de la identitat, a la 3a votació tornaran a votar (B).
  • A falta de (C), tots els que van votar (C) canviaran el seu vot, 28 persones.

giphy

Si tenim present només aquestes 28 persones, que són els que canvien de vot, i per tant, els decisius, ens diu el becari del departament que la probabilitat d’empat és 14,9%. Si hi afegim els nuls i blancs, que s’ho repensen, el becari ens diu que la probabilitat d’empat és de l’11,4%, i si assumim que dels votants d’A i de B, l’1% tenen efectivament algun tipus de trastorn i canvien el seu vot, el becari ens diu que la probabilitat d’empat final és 9%.

Llavors salta el català i diu:

Però que coi esteu dient? Que coi esteu dient?! Prou, PROU, PROUUUUU !!  Prou ! Quan dic prou és prou! Prou! Ja n’hi ha un tip…

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s