“Em cago en Figueres”

No ho dic jo, ho diu la meva gossa. I en el moment en què ho fa, s’inicia el dilema. Ella expulsa matèria, amb tota la legitimitat que la naturalesa li ha atorgat. No en té cap culpa. La responsabilitat de l’amo, tothom la coneix de sobres, és la d’anar al darrere i recollir-la. Fer neteja. Hi ha qui pensa que és un acte humiliant o una acció denigrant. Per mi tot el contrari, doncs suposa encarar el deure cívic i cuidar del nostre estimat espai públic. Cada cop són més, i això no ho pot negar ningú amb un mínim d’objectivitat, els amos que recullen la merda dels quissos. Forma part de l’ordre còsmic.

Fa un parell d’anys l’Ajuntament de Figueres publicà un pla normatiu per, segons l’alcaldessa “posar fre als comportaments incívics relacionats amb la tinença d’animals a la via pública, posant èmfasi en la seguretat i en la neteja”. Perfecte. Si un acota una mica més, veurà que el document exposa una sèrie d’arguments apel·lant l’ordre dels espais públics i la necessarietat del seu manteniment.

Al mateix temps, la carta adreçada als ciutadans fa una crida a la seguretat urbana i manifesta la seva prioritat a l’hora de salvaguardar el benestar dels figuerencs dels gossos perillosos. I finalment, destaca la seva labor subratllant la ingesta quantitat d’iniciatives i programes de conscienciació que ha executat per aplicar la normativa. Una mena de “qui avisa no és traïdor”. Fins aquí, el missatge s’aguanta.

IMG_2430.JPG

Però atenció perquè arribats a aquest punt la cosa es posa realment interessant, per dir-ho d’una manera simpàtica. A principis d’abril d’aquell any es va iniciar una campanya per a promoure la recollida d’excrements de la via pública: “la iniciativa consisteix en la distribució d’un fulletó informatiu i d’un kit de recollida d’excrements als ciutadans que passegen amb els seus gossos per la via pública”. Intueixo que es tracta d’un paquet de bosses i el típic dispensador de les mateixes amb forma d’os.

Senyores i senyors, heus aquí el problema. L’ajuntament gasta a saber quant en conscienciar els propietaris obsequiant amb bosses per recollir excrements. Resulta que hi ha carrers sencers on trobar una paperera és més improbable que veure un unicorn fent el pi amb la samarreta de la Unió mentre beu cervesa a través d’una gorra amb un doble dipòsit per líquids.

Es podrien enumerar una sèrie de carrers on la distància entre papereres o contenidors orgànics és similar al circuit de Montmeló. Potser exagero, però per exagerar, les multes. Si hom es dedica a remenar la xarxa i googleja sobre l’assumpte, de seguida es pot trobar com els ajuntaments castiguen les conductes incorrectes amb sancions que arriben als milers d’euros. Si no hi ha suficients contenidors, un pot no estar motivat a efectuar la seva feina com a ciutadà propietari d’un gos. Aquí radica el problema.

Sin título

La Vanguardia, 07/08/2014.

La discussió no està en el fet de caminar en excés per llançar les escombraries, sinó que per tal d’exigir cert ordre i pulcritud a la nostra ciutat, com a mínim la institució municipal ha de garantir els recursos i les eines per fer-ho possible. No és del tot just demandar perquè sí. És obligació de l’ajuntament respondre als seus veïns i facilitar totes les ajudes perquè aquests puguin desenvolupar la seva implicació ciutadana.

No és el cas de parcs i places, on el mobiliari per llançar els residus orgànics dels cans és adient i més que suficient. Cap queixa en aquest sentit.

Aquest article és contrari a una apologia d’aquells que no recullen els excrements de les seves mascotes: són els més culpables de tots. Simplement és una crida a totes aquelles normes que s’imposen inconscientment i que, paradoxalment, descobreixen mancances del pla urbanístic figuerenc. En resum, moltes merdes per pocs contenidors.

La gossa defeca per Figueres mentre em mira amb ulls condescendents. Fins i tot ella sembla buscar infructuosament una paperera per tot el carrer Oliva.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s