Tots, pel Museu del Circ?

[…] Que aquest cop no es deixi escapar aquesta oportunitat única de crear un punt d’atracció de rellevància mundial al cor de la nostra ciutat i tots els beneficis turístics, econòmics, culturals, educatius i urbanístics que suposaria”.

Amb, entre d’altres, aquestes paraules, un fulletó informatiu que va fer-se arribar als domicilis dels figuerencs i figuerenques proclamava les virtuts que tindria per a la ciutat la creació d’un Museu del Circ. Es tracta d’un projecte impulsat des d’una iniciativa privada, i té la intenció d’establir-se en un edifici patrimonial públic d’adquisició relativament recent, que seria convenientment modificat per adequar-lo a tal finalitat. El repartiment d’aquests impresos ha format part d’una de les iniciatives publicitàries del projecte, la idea del qual ha estat difosa entre la població també amb cartells. Així, si passegem pel centre de la capital alt empordanesa, podrem veure alguns balcons que llueixen amb rotunditat rètols on s’hi exclama “Tots pel Museu del Circ!”.  Com que, si les coses volen fer-se ben fetes, sempre va bé fer de la reflexió el punt de partida, fóra bo vivificar aquesta sentència en un debat productiu, deixant de banda el missatge que es llança de manera unidireccional. Així, seria millor formular una pregunta: estem segurs que hi som tots, pel Museu del Circ?

Una bona metodologia per encarar-se a un tipus de projecte cultural d’aquesta envergadura passa per formular-se les conegudes, en termes anglosaxons, com a “6 w”: Qui? Com? Quan? Per què? Per qui? Per a qui? És evident que no podem conèixer les repercussions reals d’una iniciativa abans no ha estat materialitzada, però sovint una bona previsió, que passa per respondre aquestes qüestions amb sinceritat i realisme, ajuda a conèixer les necessitats reals de la comunitat envers el projecte i mitiga els possibles afectes adversos d’una inversió no encertada –entesa no només en termes de recursos econòmics, sinó també humans i temporals-. D’aquesta manera, si diem que “tots” hi som pel Museu del Circ, entenem que hem reflexionat profundament aquests estadis, que els tenim en compte i que hem suposat i sospesat tot tipus de repercussions. Que sabem de cert que serà una bona aposta, que no només suposarà una tireta per tapar les evidents necessitats culturals de la ciutat, sinó que el seu pla museològic, absolutament fonamentat, el convertirà en un dels centres capdavanters en la(es) seva(es) matèria(es); que tindrà una col·lecció permanent paradigmàtica i alhora disposarà de recursos per a noves adquisicions; que no deixarem d’innovar perquè la museografia sempre hi estigui en consonància (amb la inversió de recursos que això comporta), així com la planificació d’exposicions temporals, periòdiques i d’interessos diversos; que el tractament i la documentació del fons tindran una atenció especial i defugiran de deficiències, que el centre d’investigació (absolutament indispensable en qualsevol institució museística actual) serà de referència, que el servei educatiu destacarà per les seves qualitats pedagògiques, que revertirà en la ciutat amb diferents iniciatives, que seran totes accessibles, que les xifres d’usuaris se superaran cada any, i que a llarg termini els pressupostos permetran contractar tot el personal que farà que tot plegat sigui possible. En definitiva, si “tots hi som pel Museu del Circ!”, tenim clar que no es tractarà només d’una parada puntual per aquells turistes que venen a visitar el Museu Dalí: serà una institució amb valors de desenvolupament per Figueres, la comunitat de la qual en resultarà indubtablement beneficiada amb un ús continuat.

Façana_del_Museu_de_l'Empordà,_Figueres

I si a l’hora de fer projectes culturals les “6 w” són un punt clau, també ho és l’anàlisi del punt de partida. Això vol dir preguntar-se per la ciutat i per l’entorn que hauria de rebre la nova iniciativa. Què té Figueres? Què li falta? Què necessita? En què podria millorar? Fóra bo, també, que s’incidís en l’estat de les altres institucions semblants de les quals disposa, en aquest cas sempre des del punt de vista patrimonial i cultural. I aquí, ja em sap greu dir-ho, punxem. I punxem, sobretot, perquè sembla que no ens n’acabem de sortir cuidant el que tenim. Per posar-ne només un exemple, a la placeta baixa de la Rambla un petit museu municipal reclama amb insistència una renovació integral, la necessitat de formular-hi un nou pla museològic i museogràfic que el salvi d’un estat precari i d’una conseqüent mort. Perquè un museu sense visitants no pot estar viu, com tampoc pot respirar sense la implicació directa de la comunitat. Aquesta implicació es construeix amb esforç, amb plans i amb projectes i, sobretot, qüestionant-se moltes coses. No hem d’oblidar que els museus formen part del paradigma cultural i turístic d’una ciutat i que, tard o d’hora, d’alguna manera l’acaben definint: són llocs de referència i, en primera instància, un motiu d’orgull. I cal sumar esforços perquè això pugui ser així. D’aquesta manera, podríem assumir la creació d’un nou museu mentre n’intentem reanimar un altre?

Malgrat que hi haurà qui no hi estarà gens d’acord, qui pensi que es tracta de dos temes diferents i qui, també, afirmi que mai no avançarem si no decidim apostar per les iniciatives noves -sobretot quan tenim qui les encapçali-, jo veig en el resultat la mateixa Figueres empatxada de Dalí, amb un gran potencial alternatiu, museístic i patrimonial, reprimit, a l’espera d’una onada oportunista que el faci reflotar. Perquè fer projectes és molt bonic, i qui negués, de bones a primeres, l’obertura d’una nova institució museística a la ciutat, potser és perquè no se l’estima prou. Però les coses cal fer-les amb cap i, sobretot, posant-hi interrogants. Ho reitero: “Tots, pel Museu del Circ?”.

3 responses to “Tots, pel Museu del Circ?

  1. Retroenllaç: La Cinquena Estació | Pantalla Abierta·

  2. Retroenllaç: Com es va desenvolupar el ple? | Pantalla Abierta·

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s