L’educació pot canviar el món? Torna el Cicle Aula Oberta

Saviesa, estratègia, raó, justícia, valor personal, intel·ligència i protecció, entre d’altres, són atributs associats a la deessa Atenea. En l’antiguitat clàssica solia presidir les arts i la literatura, a més a més, mantenia una estreta relació amb la filosofia. A Figueres, aquesta dea dóna nom a l’agrupació de cultura Atenea. Una formació cultural permanent que organitza esdeveniments durant tot l’any i que durant els mesos Gener i Febrer impulsa el monogràfic Aula Oberta. Un cicle de conferències que enguany celebra la 34a edició sota el títol “L’educació pot canviar el món?” i que actualment es troba en curs.

El 20 de Gener el professor de filosofia i polític Manuel del Pozo inicià les trobades. La seva, titulada “L’educació, una eina carregada de futur”, exposà aspectes, tant variables com invariables, que poden condicionar l’activitat educativa en un futur. Seguidament s’anunciaren les conclusions i els efectes d’aquests aspectes en l’educació. Per últim, el ponent presentà els principis que, segons el seu parer, poden guiar els processos d’ensenyament i aprenentatge en un futur. “Passió per educar” titulà el passat 27 de Gener la segona conferència. Aquesta, a càrrec del teòleg, filòsof i professor universitari Francesc Torralba. Aquest, sintetitzà les figures imprescindibles i les condicions d’aquestes per tal que es doni un procés educatiu. També va fer referència als motius pels quals molts professionals es troben desencisats per educar. Tot això en un to optimista i posant, en tot moment, un especial èmfasi en els motius pels quals és apassionant la tasca educativa.

foto-maria

Fotografia de @Maria Perpinyà

El divendres passat va ser el torn de Xavier Besalú, doctor en Pedagogia i professor universitari. La seva cita “Educar en temps líquids: entre Corea i Finlàndia“, va estar dividida en 4 parts. En primer lloc es repassaren els motius principals pels quals l’educació es troba en crisis des de fa vora 4 dècades. Posteriorment, s’exposaren els models educatius tant Coreà com Finlandès. La intenció amb aquests exemples, era analitzar com són aquestes pràctiques per així saber què se’n pot extreure. La tercera part, va tenir molt present el recentment difunt Zygmunt Bauman, en mostrar l’impacte que té la considerada modernitat líquida en l’educació actual. Per concloure la sessió es recordà els motius pels quals l’educació, tenint en compte els aspectes enunciats anteriorment, pren més sentit que mai.

Quatre noms i tres títols marcaran les posteriors ponències: Rafael Bisquerra, catedràtic en orientació psicopedagògica presentarà “Educació emocional i benestar” aquest divendres dia 10. Angélica Sátiro, doctora en pedagogia especialista en aspectes creatius, filosofa i educadora, durà a terme la penúltima cita “Reptes per l’educació del segle XXI: Imaginar nous mons possibles i estratègies per a concretar-los”. Per últim el 24 de Febrer, Jordi Mir i Carme Pagès presentaran el llibre del primer.

sin-titulo

És així com, qualsevol persona amb interès en el món educatiu tant en contextos formals com no formals i amb una clara motivació de canvi té la possibilitat d’assistir a les 3 últimes cites del cicle. Aquestes es duran a terme els següents divendres a les 8 hores a la sala Abdó Terrades de la seu provisional del Casino Menestral de Figueres; al carrer Poeta Marquina número 2. Si no podeu assistir, en breus podreu trobar les sessions íntegres a la secció de l’agrupació Atenea del portal Vent del Nord. L’objectiu de les trobades, com el títol anuncia, preguntar-se si l’educació i els educadors poden col·laborar en canviar el món. Essent menys agosarats, agraïm a Atenea per si més no canviar els divendres al vespre de Figueres, aportant saviesa, raó, estratègia, justícia i intel·ligència; cosa que de ben segur col·laborarà a fer canvis a més gran escala en un futur proper.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s